Ayuntamiento de Novelda

S’inicien els treballs de geolocalització dels refugis antiaeris de la Guerra Civil

Ayuntamiento de Novelda 03-6-1024x683 S'inicien els treballs de geolocalització dels refugis antiaeris de la Guerra Civil

L’Ajuntament de Novelda ha iniciat els treballs de geolocalització dels refugis antiaeris de la Guerra Civil disseminats en el nucli urbà amb l’objectiu de constatar la seua existència, confirmar la seua ubicació i trobar el seu accés, labors que s’estan desenvolupant gràcies a la subvenció concedida per la Conselleria de Cooperació i Qualitat Democràtica per a la identificació, localització i recuperació d’aquesta mena de vestigis de la Guerra Civil.

Les tasques de geolocalització, que es duran a terme durant els pròxims dies per la Unitat de Geodetección del Patrimoni Històric-Arqueològic de la Universitat de Cadis, s’han iniciat en la zona de la Glorieta, sobre la qual existeixen plans datat en 1938, que constaten l’existència d’un refugi antiaeri i del qual, com ha assenyalat la delegada de Memòria Democràtica Mado Abad, s’intentarà determinar per geolocalització el seu punt d’accés, “per a possibilitar una futura intervenció sobre la infraestructura de guerra”.

Les labors d’investigació, que està realitzant el prestigiós catedràtic d’Història Antiga de la Universitat de Cadis, Lázaro Lagóstena, al costat del seu equip d’historiadors, s’estendran durant els pròxims dies a zones “sensibles” de la localitat, com la Plaça d’Espanya, l’Ermita de Sant Felip o la rodalia del Mercat de Proveïments, on es té constància documental de la possible ubicació de refugis antiaeris associats a les dues grans fàbriques d’armes que durant la Guerra Civil van estar actives a Novelda.

Novelda és una de les localitats de la comarca amb més refugis antiaeris, almenys tretze documentats a través de l’Arxiu Històric Municipal, infraestructures lligades a la indústria armamentística que va tindre seu a Novelda durant la Guerra Civil i que podrien tindre una superfície total de 1.900 metres i capacitat per a albergar a 15.000 persones. Una infraestructura de guerra la construcció de la qual es va iniciar a partir de 1938, sufragada per l’ajuntament del moment, subscripció popular i algun donatiu particular.

Mado Abad, regidora de Memòria Democràtica, ha indicat que el treball que s’ha iniciat en el dia de hui és important per a “reconstruir una part crucial i peculiar de la història de la nostra ciutat”.

Lázaro Lagóstena, responsable de la Unitat de Geodetección de la Universitat de Cadis ha explicat que, després del procés de presa de dades, es procedirà a “un procés d’anàlisi i treball de laboratori que donarà com a fruit un informe que valorarà les dades històriques trobades”.

Per la seua part Fran Martínez, alcalde de Novelda, ha subratllat que la labor fonamental de tot equip de govern és posar en valor i explotar el ric patrimoni de Novelda i amb aquesta acció “iniciem la posada en valor del nostre patrimoni de memòria històrica”. Martínez ha avançat que una vegada es compte amb els informes “decidirem que refugi és més idoni i estratègic per a realitzar un tast i veure la situació en la qual es troba”.

https://novelda.es/wp-content/uploads/2021/05/Corte-inicio-geolocalizacion.mp3?_=1
Ayuntamiento de Novelda 03-6-1024x683 S'inicien els treballs de geolocalització dels refugis antiaeris de la Guerra Civil
Exit mobile version