Ayuntamiento de Novelda

Medi Ambient inicia la neteja de paleres del vessant del turó de la Mola

Ayuntamiento de Novelda 06-3 Medi Ambient inicia la neteja de paleres del vessant del turó de la Mola

L’Ajuntament de Novelda, a través de la regidoria de Medi Ambient, ha iniciat els treballs de neteja d’exemplars morts de paleres del vessant sud del turó de la Mola, tasques que està realitzant l’empresa especialitzada en actuacions forestals C.S. Zapatur S.L.

Els treballs, amb un cost de 2.976 euros, es tenien planificats des de l’any 2017, però la situació econòmica municipal i l’actual crisi sanitària del Covid-19 han demorat unes tasques que l’àrea de Medi Ambient ha realitzat a través d’una partida pressupostària específica habilitada en l’actual exercici.

Aquest tipus d’actuacions de neteja, que no es realitzaven des de l’any 2015, s’estan desenvolupant en una zona escarpada pròxima al Santuari en la qual, a causa de la dificultat per a accedir, únicament ha pogut actuar personal especialitzat. Les restes i residus generats amb aquesta actuació seran recollits i depositats en abocador controlat.

L’Ajuntament de Novelda ha retirat, des de l’any 2011, moment en el qual es va detectar la presència de la plaga cochinilla del carmín, els exemplars de paleres (Opuntia spp) que ocupaven una àmplia extensió en el vessant sud del turó de la Mola, quedant sense retirar només les paleres mortes de les zones de més difícil accés, que en els pròxims dies s’aniran retirant. Lourdes Abad, delegada de l’àrea de Medi Ambient, ha subratllat que aquest tipus de treballs de manteniment són més necessaris, si cap, en tractar-se de “un espai de gran valor patrimonial i mediambiental”.

Les paleres estan catalogades com una espècie exòtica invasora, a través del Decret 213/2009, en el qual s’aproven mesures per al control d’espècies exòtiques invasores a la Comunitat Valenciana, i estableix el deure de les administracions públiques de vetlar pel seu control i erradicació dels terrenys forestals. Aquesta espècie ha format part del paisatge tradicional del Santuari des d’inicis del segle XX, però l’aparició de la plaga i l’aplicació del Decret de Generalitat ha propiciat un canvi en el paisatge en els últims anys, afavorint, com ha assenyalat Lourdes Abad, regidora de Medi Ambient, “a l’aparició d’espècies autòctones típiques de sòl argilenc i margosos que han colonitzat de manera progressiva aquests terrenys, enriquint-los des del punt de vista natural”.

https://novelda.es/wp-content/uploads/2020/06/Corte-Chumberas-.mp3?_=1
Ayuntamiento de Novelda 06-3 Medi Ambient inicia la neteja de paleres del vessant del turó de la Mola
Exit mobile version